Overslaan naar inhoud

Handleiding voor bladontwerp

Industriële bladen zijn gereedschappen die worden gebruikt in een verscheidenheid van industrieën, zoals auto-industrie, lucht-en ruimtevaart en de bouw. Bauccor kan en zal u helpen bij het ontwerpproces, van onderzoek en conceptueel ontwerp tot het ontwerp en de keuze van het materiaal en de afwerking die u nodig heeft voor uw specifieke toepassing. Aarzel niet om contact met ons op te nemen in elke fase van het ontwerpproces.

1. Onderzoek en conceptueel ontwerp

Bij het ontwerpen van een industriële kling is de eerste stap het onderzoeken en conceptualiseren van het ontwerp. Deze stap is belangrijk omdat het je in staat stelt de specifieke vereisten voor je mes te bepalen, evenals het algemene ontwerp.

De onderzoeksfase moet een studie omvatten van de specifieke industrie of toepassing waarin het mes zal worden gebruikt. Deze studie zal je helpen om de unieke kenmerken van het blad te begrijpen, en het zal je inzicht geven in de concurrentie, en je moet in staat zijn om een conceptueel ontwerp voor je blad te ontwikkelen.

2. De geometrie van de kling bepalen:

De onderzoeksfase moet u een idee geven van de belangrijkste vereisten van het snijproces en het type blad dat u nodig hebt. Vervolgens kun je beginnen met het definiëren van de kenmerken van het blad die voldoen aan de specifieke snijvereisten:

A. Type blad:
Bepaal het specifieke type blad dat nodig is op basis van de zaagtoepassing, zoals rechte, ronde, gebogen of op maat gemaakte bladen.

B. Bladafmetingen:
Bepaal de vereiste afmetingen van het blad, inclusief lengte, breedte en dikte om te zorgen dat het goed past en compatibel is met uw snijmachine of -proces.

C. Configuratie van de snijkanten:
Specificeer de geometrie van de snijkanten zoals recht, gekarteld, schulprand, zaag, getand of glad, gebaseerd op de gewenste zaagprestaties en het te zagen materiaal.

D. Montage van het blad:
Bepaal de montagekenmerken van het blad, zoals vastklemmen, vastschroeven of een specifiek montagemechanisme, gebaseerd op uw snijmachine of -proces.

E. Bladmateriaal:
Selecteer het juiste materiaal voor het blad op basis van het te snijden materiaal, de hardheid, slijtvastheid en de omgeving. We bieden verschillende materialen aan, zoals

F. Hardheid van het blad:
Bepaal de gewenste hardheid van het blad om ervoor te zorgen dat het de snijkrachten kan weerstaan en na verloop van tijd scherp blijft.

G. Bladcoating & oppervlaktebehandeling:
Overweeg coatings of oppervlaktebehandelingen toe te passen om de prestaties van het blad te verbeteren, wrijving te verminderen, de hardheid te verhogen en de corrosiebestendigheid te verbeteren.

H. Stabiliteit en stijfheid van het blad:
Zorg ervoor dat het ontwerp van het blad voldoende stabiliteit en stijfheid biedt om trillingen, doorbuiging en vervorming tijdens het zagen tot een minimum te beperken.

EEN OFFERTE AANVRAGEN

Type blad:

Bij Baucor bieden we vier soorten bladen aan:

Recht
Scheuren
Kruissnedes
Mitter bezuinigingen
Afschuining
Slots
Rond
Scheuren
Kruissnedes
Mitter bezuinigingen
Afschuining
Slots
Gebogen
Scheuren
Kruissnedes
Mitter bezuinigingen
Afschuining
Slots
Aangepast
Scheuren
Kruissnedes
Mitter bezuinigingen
Afschuining
Slots

Recht
Voordelen

- Zeer effectief voor continu zagen

- Efficiënt en snel zagen

Gebruikt

- Houtbewerking
- Metaalbewerking
- Voedingsindustrie
- Verpakking

Rond
Voordelen

- Geschikt voor een breed scala aan toepassingen

- Biedt schone en precieze sneden

- Minimaal afvalmateriaal

Gebruikt

- Metaalbewerking
- Papier en druk
- Verpakking
- Plastic snijden

Gebogen
Voordelen

- Ideaal voor gebogen snedes en ingewikkeld

- Soepel en precies zagen

Gebruikt

- Leer- en textielindustrie

Aangepast
Voordelen

- Geoptimaliseerd voor specifieke zaagtoepassingen

- Bestand tegen veeleisende omstandigheden

Gebruikt

- Medisch
- Ruimtevaart
- Automobielindustrie

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van industriële bladen:

Configuratie van de snijkant:
Het belangrijkste deel van het blad is de snijkant. Hiervoor bieden we verschillende configuraties, waaronder eenvoudige en complexe vormen.

Recht
Zaag
Geschulpte
Getand
Glad
Getande messen
Rond
Zaag
Geschulpte
Getand
Glad
Getande messen
Gebogen
Zaag
Geschulpte
Getand
Glad
Getande messen
Aangepast
Zaag
Geschulpte
Getand
Glad
Getande messen

EEN OFFERTE AANVRAGEN

Montage van het blad:

Nadat je de vorm van het blad hebt gekozen, kun je bepalen hoe het op je machine wordt gemonteerd.

Onze rechte bladen kunnen op machines worden gemonteerd met behulp van pasvlakken.

Twee gaten

Twee sleuven

Pasvlak en een gat

Afhankelijk van de snijkracht kan het zijn dat het blad meer gaten nodig heeft om de kracht van de cilinder over te brengen. Gaten kunnen door, verzonken of tegenboringen zijn.

Geen gaten

Onze cirkelvormige bladen hebben een gat in het midden om het blad uit te lijnen met de roterende as en een spiebaan of een gat om het roterende koppel over te brengen op de schijf. Afhankelijk van de zaagkracht kan het zijn dat het blad meer gaten nodig heeft om de kracht van de motor over te brengen. Gaten kunnen doorlopend, verzonken of tegenborend zijn.

Vervolgens wordt het blad op zijn plaats gehouden door een klemsysteem, zoals een moer.

Materiaal van het blad:

Vervolgens moet het materiaal van het blad worden bepaald, elke toepassing vereist een specifiek materiaal en/of afwerking. De keuze hangt af van:

  • Beoogde toepassing
  • Snijomgeving
  • Gewenste eigenschappen zoals hardheid en corrosiebestendigheid

De materialen die je kiest moeten voldoen aan de eisen van het blad en moeten geschikt zijn voor het fabricageproces. Evalueer verschillende materialen zoals hardmetaal, hogesnelheidsstaal (HSS), roestvrij staal en gereedschapsstaal.

Bladcoatings & oppervlaktebehandelingen:

De bladtips kunnen ook gecoat worden met verschillende materialen om de weerstand tegen slijtage of corrosie te verbeteren. We bieden verschillende coatings en oppervlaktebehandelingen zoals wolfraam-, chroom- of diamantcoatings.

3. Valideer het ontwerp:

Voordat je overgaat tot productie, is het cruciaal om het ontwerp te valideren door middel van numerieke analysemethoden zoals eindige elementenanalyse (FEA) of prototyping. Je kunt snelle prototypingmethodes zoals 3D-printen gebruiken om een praktische evaluatie te krijgen van de functionaliteit, ergonomie en pasvorm van het ontwerp in de machine waar het gebruikt gaat worden. Pas indien nodig het ontwerp aan op basis van de feedback van de analyse of het prototype.

Conclusie

Het ontwerpen van een industrieel blad is een ingewikkeld proces dat een grondig begrip van de vereisten van het blad, het gebruik van geavanceerde ontwerptools en aandacht voor detail vereist. Door de bovenstaande stappen te volgen, kunnen ontwerpers een industrieel blad ontwerpen dat de functionaliteit en prestaties optimaliseert.